,,Het opkoopprogramma van de ECB biedt ondersteuning, maar de markten blijven zeer volatiel”, aldus een anonieme Nederlandse handelaar. Om de onrust op de financiële markten te beteugelen ging de ECB maandag over tot de aankoop van Italiaanse en Spaanse staatsleningen. In reactie hierop daalden de rentes Spaanse en Italiaanse staatsobligaties.

Ook de zeven grote geïndustrialiseerde landen, de G7, lieten weten de wereldwijde geldmarkten de komende tijd gezamenlijk te zullen ondersteunen wanneer dat nodig is.

AEX

De AEX-index in Amsterdam daalde maandagmiddag desondanks 2,6 procent tot 289,04 punten. De Amsterdamse hoofdindex deed het daarmee wat slechter dan de andere Europese graadmeters. In de AEX zitten relatief veel exportgerichte industriële bedrijven die rake klappen kregen.

De MidKap zakte 3,6 procent tot 456,18 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen daalden tot 2,3 procent. In Milaan bleven de verliezen beperkt. De Madrileense beurs tikte zelfs een klein plus aan. De openingsindicatoren wijzen ook op een fors lagere opening van de Amerikaanse beurzen.

Aandelen van banken en verzekeraars

De aandelen van banken en verzekeraars, die eerder op de ochtend nog een opmerkelijk herstel lieten zien, moesten terrein prijsgeven. Zo zakte ING 4,5 procent, daalde Aegon 3,3 procent en verloor SNS Reaal 1,4 procent. Delta Lloyd leverde 3,3 procent in. In Frankfurt daalde Commerzbank 4,9 procent en in Parijs ging Société Générale 2,7 procent lager.

Alle 25 AEX-fondsen lieten verliezen zien. Grootste daler was chipmachinebouwer ASML met een verlies van 5,7 procent. Bodemonderzoeker Fugro volgde op de voet met een min van 5,4 procent. De industriële bedrijven Aperam, ArcelorMittal en DSM stonden ook onder druk met verliezen van 4,0 tot ruim 5,0 procent.

AMG

Producent van hoogwaardige metalen AMG zakte 7,5 procent en was daarmee de grootste verliezer onder de middelgrote fondsen.

PostNL daalde in Amsterdam 2,3 procent en gaf daarmee een eerdere ruime koerswinst weer uit handen. Het bedrijf zag het bedrijfsresultaat door de krimp van de Nederlandse postmarkt met een derde afnemen ten opzichte van een jaar eerder. De resultaten voldeden volgens analisten echter aan de verwachtingen. PostNL verhoogde de eigen prognose voor dit jaar tot de bovenste helft van de eerdere doelstelling.

De euro was maandag 1,4270 dollar waard tegen 1,4155 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie zakte 3,6 procent tot 83,73 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl